Представяне на книгата "За благодатта" на Блез Паскал

Очакваме ви на 24 януари (сряда) от 18 ч. в Книжен център „Гринуич“ (бул. Витоша 37)

Фондация „Комунитас“ има удоволствието да Ви покани на представянето на книгата „За благодатта“ на Блез Паскал. Преводът от френски е дело на проф. Владимир Градев, който е и автор на предговора към българското издание. Редактор е Тони Николов, а художественото оформление е на Николай Киров.

Книгата ще представят: проф. Владимир Градев, проф. Калин Янакиев и проф. Владимир Сабоурин, модератор ще бъде Тони Николов. Участниците ще дискутират основните убеждения в разбирането за благодатта на великия учен и християнски мислител, свързани със споровете около това богословско понятие в Западната Църква по времето на Паскал. Ще бъде засегнат и въпросът за учението за благодатта в богословието на Източната църква.   

„За благодатта“ на Блез Паскал.

Книгата е посветена на 400-годишнината от рождението на великия учен и християнски мислител (1623–1662). Преводът от френски, съставителството и предговорът към книгата са дело на проф. Владимир Градев, който по завладяващ начин въвежда читателя в богословските спорове по темата за благодатта от времето на Паскал. Редактор на изданието е Тони Николов, а художественото оформление е на Николай Киров.

„Съчиненията за благодатта са неизвестният шедьовър на Паскал. Те разкриват дълбочината на богословските му познания, те са ключът към разбирането на мисленето и творчеството на Паскал. Открояват характерния за Паскал опит да съгласува водещата максима на своя живот, че „това, що е предмет на вярата, не може да бъде предмет на разума”, с волята да узнае основанието на всяко нещо… През Съчиненията преминава големият спор за благодатта, тази тъй тайнствена основа на християнското учение.“

Проф. Владимир Градев